Ciasto Leśny mech bezglutenowe
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/ciasto-lesny-mech-bezg…
Przepis
Składniki na formę 25 x 40 cm
szpinak baby paczka
olej słonecznikowy 250 ml
cukier wanilinowy 16 g
jajka 5
cukier kryształ pół szklanki
mąką ryżowa 2 szklanki ok 370 g
soda 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
Krem śmietanowy
śmietana kremówka 30-36 % 800 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki
gorąca woda 1/4 szklanki
ponadto
owoce granatu
Poncz
cukier wanilinowy 16 g
aromat lub ekstrakt cytrynowy
ciepła woda 1/3 szklanki
Przygotowanie
Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką papkę. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszysta masę. Zmniejszamy obroty miksera, cienką stróżką dolewamy masę szpinakowa do jajecznej. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami stale mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 do suchego patyczka ( u mnie około 25_30 minut)
Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty, spod nasączamy, a z drugiego robimy okruszki.
Kremem
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder. Dwie łyżki kremu mieszamy z żelatyną, dodajemy do kremu i ponownie miksujemy chwilę.
Krem wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy i wykładamy okruchy. Owoce granatu wykładamy na wierzch, chłodzimy parę godzin.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: