Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową

Przepis


Ciasto kruche na blachę 25/30 cm
½ kg mąki pszennej
¾ szklanki cukru
30 dag masła
16 g cukru waniliowego
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Gotowany sernik:
½ kg mielonego półtłustego twarogu
10 dag masła
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń śmietankowy
150 ml mleka

Biszkopt:
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
5-6 sztuk dużych jabłek winnych
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
½ szklanki wody
2 galaretki agrestowe

Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny


Do posypania:
czekoladowe kreacje

Przygotowanie:


Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, wylepić dno dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić.

Biszkopt:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy-takiej samej jak piekliśmy kruche blaty. Piec 20 minut w temp 170*c. Po upieczeniu wystudzić.

Sernik gotowany:
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać okroić w kostkę, w rondelku rozgrzać masło, dodać jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć aż zaczną się rozpadać, zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać aż się rozpuszczą, wystudzić, zimną, tężejącą już masę jabłkową rozprowadzić na biszkopcie. Przykryć kruchym blatem.


Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.
Przed podaniem ciasto zostawić na godzinę w temp pokojowej aby zmiękło.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤