Rogaliki z cukrem - smaki Podlasia

Przepis


Przepis na około 1 blachę

smalec 150 g
margaryna 100 g
mąka 450 g
szczypta soli
jajko
Zaczyn

drożdże 25 g
mleko 130 ml
cukier 1 łyżka
mąka 2 łyżki
cukier + cukier waniliowy 16 g do obtaczania
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym.
Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤