Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem
źródło inspiracji: http://smaki-katriny.blogspot.com/2017/10/tort-ps…
Przepis
BISZKOPT
5 jajek
3/4 szkl cukru
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
5 szklanek mleka 1250 ml
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
2 łyżki mąki
2 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
barwnik spożywczy żółty w proszku
300g masła lub margaryny
SPODY MIODOWE
100g masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml)
4 łyżki miodu
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu spirytusowgo 10%
2 jajka
PONCZ
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
100 ml wody
łyżeczka miodu
DODATKOWO DO DEKORACJI
czekolada gorzka
kakao
płatki migdałowe
Skomentuj inspiracje: