Krówka

Przepis


Ciasto:
2 jajka
200 g margaryny
2 łyżki miodu
500 g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżeczki sody
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z sodą. Dodaj cukier i margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj jajka,mleko i miód. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą część piecz w 180 C. przez ok. 20-25 minut. Ostudź.

Masa:
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
750 ml mleka
3 łyżki mąka pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
400 g kajmaku
posiekane orzechy włoskie
Budyń wymieszaj z mąkami,cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i ugotuj budyń. Gotowy budyń ostudź.
Następnie margarynę utrzyj na puch,na koniec powoli dodawaj przestudzony budyń.
Na jeden placek wyłóż masę budyniową . Przykryj drugim plackiem.
Na wierzch wyłóż kajmak i posyp orzechami włoskimi.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤