Kruche ciasto z jabłkami i powidłami

Przepis


2 szklanek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

185 g masła

3 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany

Ponadto:

słoiczek powideł ( moje, moje moje własne)

4-5 jabłek

szczypta cynamonu

łyżka masła
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w małe kawałki schłodzonym masłem. Wszystko dokładnie siekamy. Następnie dodajemy żółtka cukier puder oraz śmietanę. W tempie ekspresowym :) zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę , zawijamy w folię i chłodzimy przez ok. 30 minut. Schłodzone dzielmy w proporcjach 3/4 i 1/4 .Większą częścią ciasta wykładamy okrągłą formę o średnicy 26 cm, następnie podpiekamy w 180C aż będzie złociste czyli około 15-20 minut. Przestudzamy.

Jabłka obieramy, przesmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny cynamonu (możemy lekko je osłodzić łyżką cukru). Studzimy. Powidłami smarujemy wystudzone dno foremki z ciastem, na nie wykładamy jabłka. Gotowe przykrywamy pozostałą 1/4 , rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy w 180C przez 35-40 minut.
@Joanna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤