Kruche ciasto z jabłkami i powidłami
źródło inspiracji: http://szuszugotuje.blog.onet.pl/?p=3580
Przepis
2 szklanek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
Ponadto:
słoiczek powideł ( moje, moje moje własne)
4-5 jabłek
szczypta cynamonu
łyżka masła
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w małe kawałki schłodzonym masłem. Wszystko dokładnie siekamy. Następnie dodajemy żółtka cukier puder oraz śmietanę. W tempie ekspresowym :) zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę , zawijamy w folię i chłodzimy przez ok. 30 minut. Schłodzone dzielmy w proporcjach 3/4 i 1/4 .Większą częścią ciasta wykładamy okrągłą formę o średnicy 26 cm, następnie podpiekamy w 180C aż będzie złociste czyli około 15-20 minut. Przestudzamy.
Jabłka obieramy, przesmażamy na maśle z dodatkiem odrobiny cynamonu (możemy lekko je osłodzić łyżką cukru). Studzimy. Powidłami smarujemy wystudzone dno foremki z ciastem, na nie wykładamy jabłka. Gotowe przykrywamy pozostałą 1/4 , rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy w 180C przez 35-40 minut.
@Joanna
Skomentuj inspiracje: