Czekoladowy tort z chrupiącą warstwą

Przepis


Ciasto czekoladowe:

4 jajka, rozmiar
120 g cukru
110 g mąki pszennej
20 g mączki ziemniaczanej
40 g kakao
60 g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki amaretto
Poncz do nasączenia:




60 g cukru
60 ml wody
50 ml amaretto
Błyszcząca polewa:

200 ml śmietanki 30%
115 g kakao
250 g cukru
225 ml wody
50 g miodu
25 g żelatyny + 40 ml wody
Chrupiąca warstwa czekoladowa:

4 tabliczki czekolady Fin Carre Crusti Choc
65 ml oliwy z oliwek lub oleju
20 g miekkiego masła
Mus czekoladowy:

100 g czekolady deserowej
4 żółtka
50 g cukru
50 ml wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
15 ml amaretto
150 g śmietanka 30%
Dekoracja:

Wafelki w polewie czekoladowej
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤