Chocolate crinkles
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/chocolate-crinkles-pop…
Przepis
Składniki na około 30-36 ciasteczek wielkości orzecha włoskiego
gorzka czekolada 180 g, plus 30-40 g posiekanej czekolady
jajka 3
szczypta soli
masło 75 g
cukier biały kryształ 100 g
cukier wanilinowy 1 łyżeczka lub aromat, ekstrakt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 g
kakao 1 łyżka
cukier puder ok. 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Czekoladę ( 180 g ) łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masę czekoladową mieszamy co jakiś czas, odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, kiedy białka będą stabilne partiami dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka. Następnie wlewamy cienką strużką masę czekoladową, stale miksując do połączenia składników. Składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy. Do masy czekoladowej przesypujemy składniki sypkie, mieszamy do połączenia. Pozostałą ilość czekolady drobno siekamy i mieszamy z ciastem. Miskę owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzin, a najlepiej całą noc. Cukier puder przesiewamy i przesypujemy do wysokiej miseczki. Z zimnego ciasta formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtaczamy w cukrze. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Obficie obtoczone kulki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10 minut. Studzimy na kratce.
Jeśli ciasto podczas formowania kulek zbytnio się ociepli, wówczas cukier puder namoknie i nasze ciasteczka już nie będą tak efektownie wyglądały.
Smacznego
@Paulina
Skomentuj inspiracje: