Ciasto kruche ze śliwkami

Przepis


Ciasto kruche ze śliwkami

Pyszne kruche ciasto z soczystymi śliwkami, z delikatną pianką z białek. Ciasto możecie wzbogacić chrupiącą kruszonką, na pewno będzie wyśmienite.


Składniki na ciasto kruche forma 25 x 25 cm

margaryna 150 g
smalec 1 łyżka
żółtka z 3 jaj
cukier puder 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Piana

białka z 3 jaj
cukier kryształ 1/2 szklanki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
Ponadto

śliwki 200-300 g, cukier puder do posypania
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. W razie potrzeby podsypujemy większą ilością mąką lub jeśli ciasto się nie lepi dodajemy więcej tłuszczu lub łyżkę gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę.
Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając, aż do jego rozpuszczenia. Skrobię ziemniaczaną dodajemy do ubitych białek, miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Następnie wykładamy śliwki rozcięciem ku górze, a na owoce przekładamy pianę z białek, wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na pianę. Pieczemy przez 30-40 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤