Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne

Przepis


Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne

Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach. Oto kolejny przepis z rodzinnego zeszytu. Pamiętam jak moja babcia smażyła ich mnóstwo, kiedy z kuzynem przyjeżdżaliśmy w wakacyjne dni i nie tylko. Kolejny przepis dzięki, któremu wracam do beztroskiego dzieciństwa.


Składniki na ciasto drożdżowe

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ciepłe 1 i 1/2 szklanki
drożdże świeże 30 g
cukier 3 łyżki
sól szczypta
jajko 1
ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania
1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko, mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤