Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy

Przepis


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
1 op. (170 g) pierniczków lukrowanych Uszatki Kopernik

Sernik pieczony:
50 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka klasa L
500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii)
50 g śmietanki kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Sernik gotowany:
100 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka cynamonu
500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii)
50 g mleka
1 budyń waniliowy (40 g, bez cukru)

Mus śliwkowo-czekoladowy:
500 g śliwek
2 łyżki mleka
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truflowym
7 g żelatyny + 3 łyżki zimnego mleka
200 ml śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
30 g cukru pudru

Dodatkowo:
1-2 pierniczki lukrowane Uszatki Kopernik, drobno pokruszone
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤