Tęczowa pianka na mleku skondensowanym

Przepis


Składniki na tortownicę 18cm
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 galaretka owoce leśne
1galaretka pomarańczowa
1 galaretka kiwi

Dodatkowo:
1 banan
15 dag borówki
1 krystaliczna galaretka

Sposób przygotowania:
Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w jednej szklance gorącej wody , zostawiamy do przestudzenia, gdy galaretka będzie letnia, mleko z puszki mieszamy ze śmietanką dzielimy na trzy równe części, i wlewamy do każdej z tych galaretek, miksujemy aż masa się napowietrzy, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią-samo dno.

Wylewamy zmiksowaną masę z galaretką leśną, rozsypujemy część borówki oraz połowę pokrojonego banana, wkładamy na chwilę do lodówki aby masa stężała, następnie wylewamy masę z galaretką pomarańczową, znowu schładzamy chwilę, aż stężeje, wylewamy ostatnią masę z zieloną galaretką, dekorujemy resztą pokrojonego banana oraz borówki, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretką rozpuszczoną wcześniej w 400 ml gorącej wody.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny aż deser całkowicie stężeje.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤