Panna cotta z musem gruszkowym, bitą śmietaną i owocami

Przepis


Składniki:
Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4 listki żelatyny

Warstwa gruszkowa:
350 ml gęstego soku gruszkowego typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce
3 listki żelatyny Dr.Oetker
Bita śmietana do dekoracji
Dowolne owoce do dekoracji (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny)

Sposób przygotowania:
Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej owdzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.

Warstwa gruszkowa:
Sok gruszkowy podgrzać w rondelku, dodać namoczone wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięte listki żelatyny, wymieszać do rozpuszczenia.
Wylać po równo na stężałą warstwę waniliową, Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną posypać pokrojonymi owocami.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤