WEGAŃSKI SERNIK OREO
źródło inspiracji: http://kuchniaellie.blogspot.com/2017/06/sernik-o…
Przepis
Składniki:
na spód
100 g płatków jaglanych
100 g mąki pszennej
ok. 50 g ksylitolu (można więcej)
2 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 banan
dodatkowo
opakowanie ciasteczek Oreo (176 g)
Płatki jaglane zmielić w malakserze na "pył". Banana zmiksować z odrobiną wody na gładki mus. Do większej miski przesiać mąkę i zmielone płatki jaglane, dodać ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz puree bananowe. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem sernika. Od czterech ciasteczek Oreo oddzielić krem i zachować do jaglanej masy. Czarne herbatniki odłożyć na koniec do dekoracji.
na "sernikową" masę bez sera
300 g suchej kaszy jaglanej
ok. 150 g ksylitolu (można więcej)
2 czubate łyżki oleju kokosowego
+odrobina płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy
Kaszę jaglaną wcześniej uprażyć w garnuszku i ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, przedtem odrobinę posolić. Jeszcze ciepłą zmiksować na gładki krem, dodając wodę w razie potrzeby. W większej misce przelać roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy.
Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki.
@Wiktoria
Skomentuj inspiracje: