Rogaliki krucho-drożdzowe

Przepis


Składniki:

1 kg mąki pszennej
50 dag masła ( ewentualnie margaryny)
10 dag drożdży
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka soli
twarda marmolada bądź inne dowolne nadzienie

Drożdże musimy rozpuścić w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z posiekanym masłem ( margaryną),dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i krótko wyrabiamy ciasto ( ma być gęste). Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy w rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok 20-30 min w 180 st.C.
Gdy rogaliki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤