Rogaliki krucho- drożdżowe

Przepis


Malutkie rogaliki na jeden kęs. Kruche z zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie, nadziane pysznym dżemem porzeczkowym.


Składniki na około 40 malutkich rogalików

mąka pszenna około 300 g
zimne masło 80 g
cukier 3-4 łyżki
drożdże 30 g
mleko 1/2 szklanki
śmietana gęsta 2 łyżki
jajko 1 całe , żółtko z jednego jajka
cukier wanilinowy 8 g
rozkłócone jajko do posmarowania rogalików
dżem porzeczkowy ( gęsty )
Przygotowanie:

Mleko podgrzać do letniej temperatury, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, pozostałą ilość cukru i cukru wanilinowego, śmietanę i rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku.
Ciasto podzielić na parę części. Rozwałkować z każdej części placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykroić za pomocą radełka osiem równych trójkątów. Przy podstawie trójkąta małą łyżeczką nałożyć odrobinę dżemu, następnie zwinąć w rulon.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut na rumiany kolor. Rogaliki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤