Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami

Przepis


Ciasto drożdżowe:
750 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
Duża szczypta soli

Nadzienie:
15 dag serka twarogowego (ja miałam President)
2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
10 dag marcepanu
15 dag czerwonej porzeczki

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Różowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.


Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30 minut.

Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤