Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach

Przepis


Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach.


Składniki na 5-6 pucharków

mleko zagęszczone niesłodzone 500 g
żelatyna 4 łyżeczki
gorąca woda 1/3 szklanki
truskawki na mus 6-8 dużych plus do dekoracji
cukier puder 5 łyżeczek
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję, usuwam szypułki następnie miksuję na gładko. W razie potrzeby dodaję łyżeczkę cukru pudru do truskawek. Część rozpuszczonej żelatyny ( mniej więcej 1/3 ) dodaję do musu, mieszam. Mocno schłodzone mleczko ubijam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania napuszonej masy, która powinna podwoić swoją objętość. Pod koniec ubijania dodaję pozostałą żelatynę i cukier puder, miksuję. Mus truskawkowy wykładam na spód każdej porcji, zalewam gotową masą. Na wierzch układam owoce. Deser chłodzę w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószam wiórkami kokosowymi.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤