Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką

Przepis


Sernikowe tartaletki z czerwoną porzeczką, dziś serwuje na deser dla moich chłopców. Kruche spody, delikatny sernik z kwaśną nutą czerwonej porzeczki na wierzchu każdej mini tarty.


Składniki na 6 foremek

mąka pszenna 1 szklanka
szczypta soli
masło 80 g
jajko 1
cukier 2 łyżki
Mąkę z dodatkiem soli przesiewam przez sito, dodaję cukier, rozkłócone jajo, i zimne masło. Składniki siekam, i zagniatam dość szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kulę ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w lodówce około 15 minut, w tym czasie foremki lekko natłuszczam. Stolnicę lekko podsypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na placek o grubości do 5 mm. Wykrawam krążki, wylepiam nimi spody tartaletek, następnie nakłuwam widelcem. Spody pieką się w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, w czasie 10-15 minut.

Masa serowa

ser biały twarogowy 140 g
cukier 3 łyżki
jajko 1
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 18 % 3 łyżki
ponadto czerwona porzeczka 50 g, cukier puder do oprószenia.
Wszystkie składniki umieszczam w misie robota kuchennego, miksuję tylko do połączenia się składników.

Masę serową dodaję na lekko podpieczone spody, na wierzch układam wcześniej wypłukane i osuszone owoce. Tartaletki pieką się ponownie w czasie 25-30 minut. Lekko przestudzone, oprószam cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤