Gofry idealnie chrupiące
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/gofry/
Przepis
Składniki na około 14-16 sztuk ( przepis dostępny na większości opakowań )
jajka 2 ( osobno żółtka i białka )
mleko 2 szklanki
olej rzepakowy 50 ml
maka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cukier lub cukier wanilinowy 2 łyżeczki
szczypta soli
odrobina oleju do natłuszczania – opcjonalnie
Przygotowanie
Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.
Smacznego
@Paulina
Skomentuj inspiracje: