Tort z kremem budyniowym i ananasem

Przepis


Składniki:
ciasto:5 jajek
5 łyżek zimnej wody
5 łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
krem: 750 ml mleka
4 łyżki cukru
2 op. budyniu na 500 ml każde
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
oraz:200 g podłużnych biszkoptów
6 plastrów ananasa z puszki
1/4 soku od ananasa z puszki
dekoracja cukrowa
tortownica o średnicy 26 cm
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy już łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.
Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy cukier puder i miksujemy na krem. Następnie dodajemy partiami ugotowany zimny budyń i miksujemy, aż krem będzie jednolity.
Ananas odsączamy z soku i kroimy każdy krążek na 8 części.Biszkopt przekrajamy na 3 krążki. Układamy 1 krążek i nasączamy go 4 łyżkami soku, na to nakładamy 4 łyżki kremu, wyrównujemy i układamy kawałki(15 szt) ananasa lekko je wciskając w krem. Na to układamy 2 krążek ciasta, nasączamy go, rozsmarowujemy 4 łyżki kremu i układamy kawałki ananasa(15 szt).Na górę układamy ostatni krążek ciasta, nasączamy go reszta soku i rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wokoło kawałki ananasa a na środku posypujemy dekoracją. Naokoło tortu przyklejamy biszkopty i obwiązujemy go tasiemką aby biszkopty się przykleiły. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤