Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free)

Przepis


Składniki:

Na ciasto:

250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego)
200 g mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżeczki Polski cukier kryształ
2 papryczki chili
4 łyżki wody
3 cm kawałek świeżego imbiru
5 łyżek soku z limonki
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu

Na syrop:

2 łyżeczki Polski cukier kryształ
2 łyżeczki oleju
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki nasion gorczycy
3 łyżeczki nasion sezamu

Ponadto:

2-3 łyżki posiekanej natki kolendry ew. pietruszki
szczypta nasion czarnuszki
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤