Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free)
źródło inspiracji: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/07/…
Przepis
Składniki:
Na ciasto:
250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego)
200 g mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżeczki Polski cukier kryształ
2 papryczki chili
4 łyżki wody
3 cm kawałek świeżego imbiru
5 łyżek soku z limonki
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
Na syrop:
2 łyżeczki Polski cukier kryształ
2 łyżeczki oleju
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki nasion gorczycy
3 łyżeczki nasion sezamu
Ponadto:
2-3 łyżki posiekanej natki kolendry ew. pietruszki
szczypta nasion czarnuszki
Skomentuj inspiracje: