Jogurtowiec z truskawkami

Przepis


Składniki:
70 g biszkoptów okrągłych
800 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody
200 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa w proszku
500 ml gorącej wody
tortownica o śred. 29 cm
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Truskawki myjemy. Odcinamy szypułki i kroimy truskawki na plastry. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, układamy na cieście pokrojone truskawki. Zalewamy truskawki tężejącą galaretką. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki.

@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤