Tort truskawkowy - najlepszy !

Przepis


Biszkopt:
6 jajek
170 g mąki pszennej
170 g cukru diamant
1 szczypta soli
Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier. Dodaj żółtka a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 40 minut.
Gotowy biszkopt ostudź i pokrój na 3 blaty.

Puree truskawkowe:
500 g truskawek
2 łyżki cukru diamant
Truskawki przełóż do miski,dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie truskawki zmiksuj blenderem,a następnie przetrzyj przez sito. Puree odstaw do lodówki.

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru diamant
3 łyżki puree z truskawek
Dodatkowo:
ok. 500 g truskawek
kwiaty ,mięta lub inne dodatki do dekoracji
Śmietankę ubij,następnie pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj puree z truskawek i delikatnie wymieszaj.
Spód tortu posmaruj puree z truskawek,na puree wyłóż część masy śmietanowej. Na masie układaj pokrojone w plasterki truskawki. Przykryj drugiem blatem. I ponownie tak jak wcześniej wykładaj wszystkie warstwy. Na koniec przykryj trzecim blatem i posmaruj wierzch toru masą śmietanową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤