Muffiny z truskawkami i kruszonką

Przepis


Muffiny z truskawkami i kruszonką


Składniki na 12-14 muffin

mąka pszenna 380 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier puder 100 g
jajka M 4 sztuki
olej rzepakowy 100 ml
mleko 100 ml
kruszonka
truskawki
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C z termoobiegiem . Formę wykładamy papilotkami. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy składniki do połączenia. Jajka, mleko i olej mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Składniki płynne przelewamy do miski z suchymi, mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki. Następnie kroimy na połówki i delikatnie wciskamy w Muffiny pieczemy przez 20-25 minut ( najlepiej do suchego patyczka ). Studzimy na kratce.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤