Sernik z musem truskawkowym
źródło inspiracji: http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/06/sern…
Przepis
Składniki:
Forma 24/24 cm
Kruszonka na spód:
25 dag mąki pszennej
125 dag masła
100 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
Masa serowa:
½ kg mielonego twarogu
4 duże jajka
25 dag mascarpone
1 budyń waniliowy
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
150 ml słodkiej śmietanki 18%
Truskawkowy mus
½ kg truskawek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
Bita śmietana
Truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania :
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta)
Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać zbytnio masy bo sernik urośnie a potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie.
Mus truskawkowy:
Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia a następnie zmiksować na mus.
Tężejący wylać na całkiem zimny sernik, wstawić do lodówki aby masa stężała, przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz połówkami truskawek, ogrzać do temp pokojowej wtedy jest najsmaczniejszy.
@Agata
Skomentuj inspiracje: