Letnia kostka owocowa

Przepis


Składniki:
Forma 24/24
14 podłużnych biszkoptów

Masa serowa:
330 ml śmietanki 30%
½ kg twarogu mielonego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
50 g startej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru pudru

Wierzch:
Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)
2 galaretki krystaliczne

Sposób przygotowania:

Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy.
Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała.

Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej w 750 ml gorącej wody.

Wstawiamy do lodówki na całą noc.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤