Kakaowy biszkopt tortowy

Przepis


Składniki:
6 jajek
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao naturalnego
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania tortownicy
tortownica o śr. 26 cm
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Potem partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Dodajemy również olej rzepakowy i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy razem przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką i po połączeniu się składników przelewamy ciasto do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika "upuszczamy" ciasto na podłogę aby wyszła z niego para wodna. Następnie delikatnie odcinamy od boków formy biszkopt, wyjmujemy z tortownicy i studzimy.

@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤