Śmietanowy sernik na zimno

Przepis


Składniki:
400 ml śmietanki 36% schłodzonej
3 galaretki malinowe w proszku
50 g biszkoptów
tortownica o średnicy 16 cm
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do rozpuszczenia. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno. Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wlewamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

@Slodko
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤