Truskawkowy sernik na zimno

Przepis


Składniki:

700 g mielonego tłustego twarogu
250 ml śmietany 30% bądź 36%
350 - 400 g truskawek ( zmiksować na mus)
150 g cukru pudru
2 truskawkowe galaretki
3 łyżki żelatyny
truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g)
duża paczka biszkoptów

Przygotować okrągłą bądź kwadratową tortownicę,nasmarować masłem i wyłożyć biszkopty.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze kielichowym na mus,dodać do sera i wymieszać dokładnie.
Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać do rozpuszczenia,lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno,wmieszać ją do masy serowej,następnie dodać przestudzoną żelatynę - wymieszać.Gotową masę podzielić na dwie części.
Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć na pół i wyłożyć na zastygnięty sernik,zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤