Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Przepis


Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub kostki do pieczenia Kasia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Biszkopt ze szpinakiem:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
180ml oleju
340g mąki krupczatki
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku
Krem:
500g naturalnego jogurtu greckiego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody
5-6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤