Małe czarne straciatella
źródło inspiracji: http://ciastamoniki.blogspot.com/2017/05/mae-czar…
Przepis
Składniki na ciasto:
75 g masła
45 g drobnego cukru
2 jajko
30 g ciemnego kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g mąki tortowej
120 ml mleka
Masa czekoladowa:
225 g masła
130 g cukru pudru
120 ml wody
3 łyżki kakao
220 g mleka w proszku
120 g sparzonych i posiekanych orzechów włoskich
120 g sparzonych rodzynek
120 g żurawiny
Krem czekoladowy:
1/2 tabliczka startej mlecznej czekolady
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 36 %
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu malinowego
starta gorzka czekolada do posypania ciasta
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać jajka i ucierać na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodać kakao, następnie połowę mąki, całe mleko i drugą połowę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto wystudzić i przeciąć na dwa blaty. Pierwszy umieścić w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą i pergaminem. Rozsmarować grubą warstwę dżemu malinowego Stovit. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć. Przygotować masę czekoladową: masło, cukier puder, kakao i wodę przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż całość się rozpuści i połączy (nie gotować). Zestawić z palnika, dodać przesiane mleko w proszku. Szybko i dokładnie mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać orzechy, rodzynki, żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować krem straciatella: obie czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, mleko w proszku i starte czekolady. Krótko zamieszać - tylko do połączenia się składników. Rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
@Monika
Skomentuj inspiracje: