Ekspresowy 3-bit
źródło inspiracji: http://slodkokwasnakuchnia1.blox.pl/2017/05/Ekspr…
Przepis
Składniki:
500 g herbatników
260 g gotowej masy kajmakowej
1 krem w proszku do karpatki bez gotowania
400 ml mleka
330 ml schłodzonej śmietanki 30 %
1/2 szkl cukru pudru
1 op. śmietan-fixu
1 gorzka czekolada
blaszka 24x24
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich masę kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników, lekko je dociskając. Do miski wlewamy mleko i wsypujemy krem w proszku. Miksujemy aż krem zrobi się sztywny i wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Przekładamy ubitą śmietankę na ciastka i wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietankę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gotowe do jedzenia będzie na drugi dzień.
@Natalia
Skomentuj inspiracje: