Ślimaczki Z Makiem

Przepis


Składniki na około 10-12 drożdżówek

Zaczyn:

20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
Ciasto:
400 g mąki pszennej
1/4 szkl letniego mleka
70 g masła roztop. i ostudzonego
1/4 szkl cukru
1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek)
1 żółtko do posmarowania drożdżówek
parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
Masa makowa:
1 i 1/2 szkl maku mielonego
2 łyżki miodu
1/3 szkl wody
70 g cukru
5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam wam go dodać )
2-3 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤