Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami

Przepis


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka czubata mąki krupczatki
25 dag masła
3 jajka
30 g cukru ze skórką pomarańczową
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%

Masa :
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
Skórka otarta z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Ciasto:

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar pokroić, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Oprószyć cukrem pudrem.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤