Ciasto "Bananowa straciatella"

Przepis


Forma 24/24 cm

150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany
2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.


Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤