Domowe krówki kruche

Przepis


Składniki

cukier kryształ 2 szklanki
mleko 3,2 % 2 szklanki
masło 100 g
cukier wanilinowy 16 g
Przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, mieszamy co jakiś czas. Po upływie około godziny masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor. Wtedy redukujemy moc palnika i mieszamy cały czas, aby masa krówkowa się nie przypaliła. Im dłużej masa podgrzewana, tym bardziej kruche krówki otrzymamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą i smarujemy niewielką ilością masła. Gorącą masę ostrożnie przelewamy, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na parę minut. Ciepłą, ale już zastygniętą masę kroimy w kosteczki i zawijamy w papier do pieczenia.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤