Śląski kołocz z serem

Przepis


Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 szkl ciepłego mleka

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
500 g mąki pszennej
120 g stopionego, ciepłego masła
3/4 szkl ciepłego mleka

Posypka:
200 g zimnego masła
160 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka naturalnego kakao

Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 szkl cukru
5 dużych jajek+ 1 białko pozostałe z posypki
1,5 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie
2 łyżki soku z cytryny
1 op. budyniu śmietankowego (40 g)
1 łyżka kaszy manny

Dodatkowo:
białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤