Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką

Przepis


Składniki:
Biszkopty:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
70g zmielonych orzechów włoskich
Do nasączenia:
150ml ostygniętej kawy
2 łyżeczki cukru
Masa wiśniowa:
500g mrożonych, wypestkowanych wiśni
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody
Krem cytrynowy:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100g cukru
30g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
100ml likieru cytrynowego
Wierzch:
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
500ml gorącej wody
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤