CIASTO PIJANA ŚLIWKA

Przepis


Biszkopt ( forma 25x30cm):
5 jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli do białek
1 szklanka drobnego cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Krem czekoladowo śliwkowy:
50-80g suszonych śliwek
100ml wódki
300g miękkiego masła
250g kremu typu nutella
Dzień wcześniej ,wieczorem śliwki zalewamy wódką, odstawiamy

Warstwa śmietanowa:
500ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
Schłodzoną śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix

Poncz( w oryginalnym przepisie biszkopt nie był nasączany niczym więc można pominąć):
⅓ szklanki zaparzonej rozpuszczalnej kawy z 1 czubatej łyżeczki
⅓ szklanki wódki
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Dodatkowo:
50g startej najlepiej gorzkiej czekolady
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤