Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym

Przepis


Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego
Mus morelowy:
200g suszonych moreli
skórka starta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
300ml gorącej wody
Krem jabłkowo – cynamonowy:
2 jabłka o wadze około 370-400g
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka miodu
5 łyżeczek żelatyny
70g poszatkowanych orzechów włoskich
500ml śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii)
Dodatkowo:
połówki orzechów do ozdoby
około 60g marcepanu
zielony barwnik spożywczy
całe goździki
cynamon do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤