Wieniec drożdżowy z makiem
źródło inspiracji: http://www.food2.pl/2016/12/Wieniec-Drozdzowy-z-M…
Przepis
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
75 g cukru
20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
2 całe jajka
100 g rozpuszczonego masła
300 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
300 g niebieskiego maku
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropli aromatu migdałowego
kilka kropli aromatu pomarańczowego
½ szklanki cukru pudru
2 całe jajka
30 g rozpuszczonego masła
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki wrzątku
Skomentuj inspiracje: