Dlaczego piekarniki parowe pieką lepiej?
Piekarniki parowe od jakiegoś czasu podbijają serca Polaków. Coraz więcej osób planuje zamienić tradycyjny piekarnik na ten z opcją pieczenia i gotowania na parze. Skąd tak duże zainteresowanie tym sprzętem? Tłumaczymy!
Piekarnik parowy – czym różni się od tradycyjnego?
Piekarnik parowy to urządzenie 2 w 1, czyli połączenie tradycyjnego piekarnika z parowarem. Oczywiście w unowocześnionej wersji. Oznacza to więc, że piekarnik posiada większość znanych i lubianych funkcjonalności, czyli m.in. termoobieg, możliwość grillowania czy funkcję rozmrażania. Uzupełnieniem jest możliwość pieczenia i gotowania na parze. W ostatnim przypadku należy jednak zachować czujność i odróżnić dwa rodzaje sprzętu. Chodzi o profesjonalne piekarniki parowe oraz piekarniki z funkcją pieczenia z parą. Pierwsze pozwalają na pieczenie i gotowanie na parze. Drugie jedynie na pieczenie na parze.
Piekarnik parowy – zalety
Piekarniki parowe jeszcze do niedawna traktowane były przez konsumentów jako ciekawostka. Dziś jednak wiadomo już, że nie jest to jednosezonowy trend i sprzęt tego typu coraz częściej zastępuje tradycyjne piekarniki. Nic dziwnego. Przyglądając się całej liście zalet, trudno się nie skusić na taki nowoczesny piekarnik z funkcją pary. Najważniejszą zaletą piekarnika parowego jest możliwość zdrowego przygotowania pysznych posiłków. Do pieczenia i gotowania na parze nie trzeba dodawać tłuszczu. Mimo tego, potrawy są soczyste i doskonale wypieczone. Para daje zupełnie nowe możliwości. Dzięki niej mięso nie wysycha podczas pieczenia, a ciasto jest dobrze wyrośnięte. Parę kochają także wielbiciele domowego pieczywa. Chleb upieczony w ten sposób jest chrupiący na zewnątrz i idealnie puszysty w środku.
Piekarnik parowy – nie tylko do pieczenia
Ze względu na możliwość gotowania na parze, w piekarniku przygotować można wiele nietypowych potraw. Sprzęt cechuje niezwykła użyteczność i doskonale sprawdza się m.in. do gotowania makaronu, ryżu czy kasz. Nie należy zapominać także o możliwości późniejszego odgrzania przygotowanych już posiłków. Para pozwala dłużej zachować smak i odpowiednią konsystencję posiłków, a także zachować wartości odżywcze. Dzięki niej ograniczyć więc można także i problem marnowania żywności. Po co wyrzucać obiad, skoro można go podgrzać i w kilka minut cieszyć się smacznym posiłkiem?
Piekarnik parowy to zupełnie inne możliwości przygotowywania potraw
Funkcje piekarników parowych gwarantują zupełnie nową jakość gotowania i pieczenia. Para pozwala nie tylko na wydobycie z potraw wyjątkowego aromatu, ale co ważne, znacząco skraca cały proces przygotowania potrawy. Pomocne są także odpowiednie dodatki. Warto więc, aby piekarnik posiadał np. termosondę. To urządzenie, które samodzielnie monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, a następnie dopasowuje do niej odpowiednie ustawienia piekarnika. Zastosowanie termosondy pozwala skrócić czas pieczenia nawet o kilkanaście minut. Krótszy czas pieczenia z funkcją pary to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy.
Piekarnik parowy – bezpieczny i higieniczny
Piekarniki parowe to sprzęt nowej generacji, który posiada specjalne programy umożliwiające zachowanie odpowiedniej higieny, np. czyszczenie katalityczne, czy też czyszczenie parowe. Wystarczy uruchomić odpowiedni program, który zwykle działa w temperaturze 300 – 350 stopni Celsjusza. Tak wysoka temperatura spowoduje, że brud, tłuszcz i inne zanieczyszczenia zostaną zamienione w łatwy do usunięcia popiół. Tak dokładne posprzątanie piekarnika detergentami i ściereczką nie jest praktycznie możliwe.
Jaki piekarnik parowy wybrać?
Bardzo ciekawym produktem wyposażonym we wszystkie niezbędne funkcje, jest piekarnik parowy SteamBake ze sterowaniem EXPlore marki Electrolux. Wyświetlacz LED z dotykowymi przyciskami pomaga w ustawieniu odpowiednich parametrów pieczenia oraz ułatwia późniejszą kontrole nad całym procesem. Ciekawym dodatkiem jest także funkcja SteamBake, która pozwala uzyskać idealne ciasto - miękkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Piekarnik połączyć można także z aplikacją MyElectroluxKitchen, która pozwala na zdalne sterowanie urządzeniem oraz monitorowanie postępów pieczenia z pomocą pary.
Artykuł powstał we współpracy z marką Electrolux
Skomentuj inspiracje: