torcik z ptysiami

Przepis


Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
125 ml mleka
60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 ml wrzącej wody


Mus truskawkowy:
1 kg truskawek
3-4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny

Mus czekoladowy:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
3 jaja
2 łyżeczki kakao
1 łyżka likieru kawowego
2 łyżeczki żelatyny
Ptysie:
pół szklanki wody
40 g masła
pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/5 łyżeczki soli
200 ml śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki mleka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤