Ciasto kukułka

Przepis


Ciasto kukułka
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
250ml wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
2/3 szklanki wódki
Krem:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy)
500g serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny (15-16g żelatyny)
1/2 szklanki zimnej wody
5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa
Wierzch:
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kakao bez cukru do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤