Rogale Marcińskie

Przepis


Ciasto:
30 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej tortowej
łyżka cukru z wanilią
4 żółtka
50 g cukru
szczypta
50 g masła stopionego
200 g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
350 g białego suchego maku
100 g cukru pudru
150 g łuskanych orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g suszonych fig
100 g suszonych daktyli bez pestek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g marcepanu
5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów
3 łyżki śmietany 30 %
3 białka
szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
odrobina gorącej wody
100 g blanszowanych, posiekanych migdałów
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤