Ciasto marchewkowe z orzechami
źródło inspiracji: http://krakowskiesmaki.kobieceinspiracje.pl
Przepis
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
szklanka oleju
4 jajka
2 szklanki cukru
4 duże marchewki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
100 g orzechów włoskich
PRZEPIS
Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego ;)
@Magdalena
Skomentuj inspiracje: