Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką

Przepis


Składniki :
Na kruchy spód :
350 g mąki
150 g drobnego cukru do wypieków
175 g zimnego masła lub margaryny o dużej zawartości tłuszczu (>80%)
2 jajka
5 ml ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Na masę jabłkowo-serową:
1 kg jabłek ( u mnie kwaskowa antonówka)
sok z połowy cytryny
200 g frużeliny żurawinowej (z tego przepisu) lub kupnej
300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
Wierzch migdałowy :
75 g masła
75 g cukru
75 g kremówki
200 g migdałów w płatkach

Ponadto:
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤