Beza Pavlova - tort bezowy

źródło inspiracji: http://blog.kobieceinspiracje.pl

Przepis


Składniki:
- 4 białka
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- ulubione owoce

Czas przygotowania: 60 minut

Czas przyrządzenia: 30 minut


Białka, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do wysokiej miski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania sztywnej piany. Piana powinna być gęsta, sztywna oraz błyszcząca.


Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #3 Na wcześniej natłuszczonej i pokrytej papierem do pieczenia blaszce formujemy dolną i górną część bezy. Całość wykonujemy szybkimi i pewnymi ruchami, tak, aby nie naruszyć konsystencji naszej piany.



Nasze bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około gadzinę. Gotową bezę pozostawiamy na jakiś czas do wystygnięcia. Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca z zewnątrz zaś wilgotna i piankowa w środku.



Przygotowujemy bitą śmietanę a następnie wykładamy ją na dolną warstwę bezy. Na nasz krem wykładamy ulubione owoce.



Kolejnym krokiem jest wyłożenie górnej warstwy bezy, którą również dekorujemy owocami i bitą śmietaną.


Uwagi:

Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤