Beza Pavlova - tort bezowy
źródło inspiracji: http://blog.kobieceinspiracje.pl
Przepis
Składniki:
- 4 białka
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- ulubione owoce
Czas przygotowania: 60 minut
Czas przyrządzenia: 30 minut
Białka, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do wysokiej miski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania sztywnej piany. Piana powinna być gęsta, sztywna oraz błyszcząca.
Zdjęcie Beza Pavlova - tort bezowy #3 Na wcześniej natłuszczonej i pokrytej papierem do pieczenia blaszce formujemy dolną i górną część bezy. Całość wykonujemy szybkimi i pewnymi ruchami, tak, aby nie naruszyć konsystencji naszej piany.
Nasze bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około gadzinę. Gotową bezę pozostawiamy na jakiś czas do wystygnięcia. Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca z zewnątrz zaś wilgotna i piankowa w środku.
Przygotowujemy bitą śmietanę a następnie wykładamy ją na dolną warstwę bezy. Na nasz krem wykładamy ulubione owoce.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie górnej warstwy bezy, którą również dekorujemy owocami i bitą śmietaną.
Uwagi:
Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem.
@Magdalena
Skomentuj inspiracje: