Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Przepis


Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny – 25g
900g malin (mogą być mrożone)
100g cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
300g śmietanki kremówki 36%
250g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa:
3 łyżeczki żelatyny – 7g
250ml likieru adwokat
150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracji
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤